İnternet’ten bulmak, indirmek, dönüştürmek, tv kartları ile tv yayınlarını kaydetmek, montaj, efekt, jenerik derken bu kez yeni bir alana daha el atıyoruz. İnternet üzerindencanlı, akışkan medya (streaming) yayını yapmakta olan kanallardan bilgisayarımıza kayıt yapmak.
Önceden kaydedilmiş videoların paylaşılmasından farklı olarak (o işi yapabilen yüzlerce yazılım var) akışkan medyaformatındaki canlı yayınların kaydı teknik zorlukları nedeniyle hiç kolay değil. Tanıtacağımız yazılım, Replay Media Catcher 4 ise kurulum sırasında işletim sistemine kendisini sanal bir aygıt olarak tanıtarak işin zorluklarını farklı bir yaklaşımla aşıyor.
Web üzerinde yayınlandığını gördüğünüz (sadece stream medya değil) yüklenmiş video veya sesleri de “Görüyor ve duyuyorsan, kaydedebilirsin” parolası ile aynı kalitede bilgisayarınıza kaydedebildiği gibi onları 100’ün üzerindeki diğer yaygın formatlara da başarıyla dönüştürüyor.
Yazılımı bu linkden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
İnen dosyayı (RCATSetup4.exe) çift tıklayarak kurulumu başlatın. Kullanmakta olduğunuz sisteme göre çıkabilecek, izin isteyen veya uyaran pencereleri çekinmeden onaylayarak “Next” komutlarıyla devam edin. (İkinci adımda “I Agree” kutucuğunu da dolduracaksınız) Son pencereyi ‘Close’ ile kapatın.
Masaüstüne yeni bir ikon geldiğini göreceksiniz.
İlk çalıştırmada (çift tıklayın) varsa firewall’unuzdan (programların internete çıkarken izin aldıkları “güvenlik duvarı”) internete’e çıkmak için izin isteyecektir. Bunu da onaylayın.Bu kez karşınıza bir “Hoş geldiniz” penceresi gelecek.
Bu pencerenin her açılışta karşımıza çıkmaması için en alttaki küçük (Do not Show Again : Bir daha gösterme) kutucuğunu doldurduktan sonra “Dismiss”e (izin ver) basacağız.Hemen “Kayda Girelim mi?” diye soruyor. Burada diğer kayıt programlarından bir farkı da ortaya çıkmış oldu. Webüzerinden bir yayını kaydetmek istiyorsanız, programı yayından önce açmalı ve açılış esnasındaki bu soruya ‘Yes’ demelisiniz. Önce yayını başlatır sonra programı açarsanız süreçteki bazı ayrıntıları “algılamadığı” için kayda giremiyor.
Fakat şu da mümkün… Bir sitede karşılaştığınız yayını kaydetmeye karar verdiğiniz diyelim… Siteden çıkmadan, programı bu şekilde (“Yes” ile) açtıktan sonra tarayıcınızın “Refresh” (yenile) düğmesiyle (veya klavyeden F5’e basarak) sayfayı tekrar başlattığımızda da program otomatikman kayda giriyor.Yalnız “Yes”ten sonra, kayıttan önce bir pencere daha var :)
Deneme sürümü kullanmanın bunun gibi zahmetleri olur genellikle. Ya program açılışlarında veya çıkarken (çoğu kez her ikisinde de) satın alma kararını vermiş olup olmadığınız yoklanır. Biraz da bilinçli olarak zahmet verilmek suretiyle bunlardan bir an önce kurtulmak ve satın almak niyetiniz güçlendirilmek istenir. Nitekim, aynı şey oluyor ve yeni bir pencereyle daha karşı karşıyayız. Eğer programı satın almış olsaydınız size bir kod numarası gönderilecekti. Onu buradaki boş kutuya yapıştıracak ve “Enter Code” diyerek sınırsız kullanıma geçebilecek ve bu pencereyi de bir daha görmeyecektiniz.Satın almak isterseniz (fiyatı 39,95 USD) sol alttaki “Buy Now” yazan yeşil düğmeyi tıklamalı ve ödeme sürecini başlatmalısınız.
Biz deneme sürümünü kullanmak niyetindeyiz. O yüzden ortadaki “Continue in Demo Mode” ile devam edeceğiz. Deneme sürümünde YoutTube için sınırsız fakat diğer yayınlar için %50 kayıt imkanı veriliyor. (Kayıtların üzerine reklam basmak veya zaman sınırı yok) Bu da süresi belli, önceden yüklenmiş videolar için geçerli. Süresi belli olmayan akışkan medya yayınlarda ise sadece ilk 1 dakika kaydedilip kesiliyor.
Sağdaki koyu mavi düğme ise başka bir kaynağın başka bir ürününü satın almak veya denemek yöntemiyle işleyen kampanyaya katılarak bu ürüne ücretsiz sahip olmayı sağlayan farklı bir seçeneğe yönlendiriyor. Daha önce karşılaşmamıştım.
Uygulama
Deneme için canlı yayın yapılan TRT Okul sitesini seçiyoruz. (Programı önceden açıp hazırladık.Sitedeki yayının algılanmasıyla birlikte kayıt otomatik olarak başlıyor. Kayıt içindeyken durdurup tekrar devam etme mekanizması (pause) bulunmuyor. Yayın hangi formatta ise aynı format ile kayıt yapılıyor. Gördüğünüz üzere kalite tamamen aynı.
Programın format dönüştürme özelliğinden bahsetmiştik. Aşağıdaki resimde, kayıtta (veya yayının açılmasını beklemekte) olduğunu gösteren kırmızı düğmenin (bu başlatma / durdurma düğmesi kayıt dışında yeşil oluyor ve başlatma işlevine dönüşüyor) yanındaki ‘Conversion Settings’ satırının sonundaki oku tıklıyor ve formatlar menüsünün açılmasını sağlıyoruz. Buradan istediğimiz formatı seçebiliyoruz. Bir kez de DVD-MPEG2’ye çevirmesini denemek istiyoruz.
Program kayıt anında çevrim yapmıyor. (Bu bilgisayarları zorlayacak ve kaydı zaman zaman sekteye uğratacak bir yöntem olurdu) Onun yerine yayını, geldiği formatta kaydediyor, işi bitince ayrıca convert (dönüştürme) işlemi yapıyor ve her iki kopyayı da klasöründe saklıyor. (Ön tanımlı kayıt yeri “Belgelerim” altında “My Streaming Media” isimli klasör)Aşağıdaki resimde ilk satırda orijinal formatta alınan kayıt, ikincisinde ise dönüştürülmüş hali listelenmiş.
Göreceğimiz üzere yine bariz bir kalite farkı doğmadı.
Buna karşılık kayıt klasörüne gidip baktığımızda MPEG 2’ye çevrilen dosyanın boyutu –doğal olarak- hatırı sayılır oranda artıp, yaklaşık üç katına çıktı.
Her zamanki kuralımız gereği “ihtiyacımız kadarını alıp” bu noktada çıkıyoruz. Programın diğer ayarlarında zaten kayda değer bir ayrıntı gözüme çarpmadı. Kaydetmeyi ve dönüştürmeyi bilmemizin yeterli olduğunu düşünüyorum.Yorum yapmak gerekirse, program verdiği sözü kesinlikle tutuyor ve işini iyi yapıyor. Yalnız bu kadar küçük bir yazılımın bu kadar zahmetli ve “nazlı” tasarlanması iyi olmamış. Bunu, şimdilik fazla rakibinin olmamasına bağlamak gerek. Sayıları çoğaldıkça birçokları bu hizmeti ücretsiz de verecek ve hepsi birden şimdikinden çok daha pratik ve daha çok “kullanıcı dostu” olacaklardır. Acil bir ihtiyacınız yoksa beklemekte fayda var.
TV kartlarımız ile bilgisayarlarımız üzerinden yayınları izleyebiliyor ve gönlümüzce kaydedebiliyoruz ama kaçırdığımız programlar için bir şansımız olmuyordu. Günümüzde TiviBu gibi hizmetler bu noktada devreye giriyor ve sonradan haberimiz olan, kaçırdığımız yayınlar için bir süreliğine de olsa yeni bir şansımız oluyor. Bir web tarayıcısı üzerinden yayın yapmayan servisleri bu programla da kaydedemiyoruz. Neyse ki, aynı servislerin genellikle web üzerinden yayın yapan versiyonları da bulunuyor.
Eğitiminizde kullanmak üzere TV yayınlarının çoğundan alınan bir – iki dakikalık kayıtlardan faydalanmanın hiç bir sakıncası yok ama bu kayıtları veya onları barındıran içeriğinizi ticari amaçla kullanmak istemeniz halinde önceden bu konudaki “izinleri” kontrol etmenizde yarar var.
Kaynak:EğiticininEğitimi.net